פרוייקטי תמ”א מצריכים לעיתים קרובות עבודות ניסור בטון במטרה לבצע שינויים במבנה. ניסור בטון יכול להיות פתרון מעולה ומהיר אך אם הוא גם עלול להוות אתגר הנדסי מורכב ומסוכן אם לא נעשה באופן נכון. בכתבה הבאה נסקור מספר הנחיות וטיפים חשובים לניסור בטון בטוח ויעיל בפרוייקטי תמ״א.
חברת ״פרו בטון״ מתמחה בעבודות ניסור וקידוח בטון בתמ״א 38. אנו מנוסים בכל סוגי העבודות וברשותנו מגוון מסורים ומקדחי יהלום לביצוע של כל משימה באופן מושלם. התקשרו אלינו לייעוץ ולהצעת מחיר משתלמת במיוחד.
ניסור בטון – מה זה בדיוק?
ניסור בטון היא שיטה נפוצה לחיתוך בטון בעובי שיכול לנוע בין מספר סנטימטרים ולהגיע עד לעשרות סנטימטרים. באמצעות ניסור בטון ניתן לחתוך כמעט כל סוג של בטון ובכל מקום באופן מדוייק, מהיר ויעיל, ולכן מדובר בטכניקה חיונית שמאפשרת לבצע עבודות שיפוץ ושינויים במבנים קיימים על ידי חיתוך, הסרה או קידוח של חלקי בטון שונים.
הניסור של הבטון נעשה באמצעות מסור יהלום חשמלי שמקובע אל אזור החיתוך ומופעל מרחוק בעזרת שלט, מתוך מטרה לחתוך את הבטון באופן בטוח ולהפחית את הסיכון שנוצר כתוצאה מחלקי בטון שנופלים ונתזים שעפים.
יתרונות ניסור הבטון
- אפשרות לבצע חתכים מדויקים, ישרים ונקיים שחיוניים בעבודות תמ״א שונות.
- שליטה מלאה על כיוון ועומק הניסור.
- גמישות ויכולת לבצע עבודות מורכבות.
- מהירות ויעילות.
- שלא כמו שבירה או חציבת בטון, הניסור אינו פוגע בשלמות הבטון סביב נקודת החיתוך.
ניסור בטון בפרויקטי תמ”א 38
פרויקטים לחיזוק מבנים כנגד רעידות אדמה (תמ”א 38) כוללים לעיתים קרובות שימוש בניסור בטון. הניסור מאפשר לבצע שינויים הנדסיים במבנה הקיים על מנת לשפץ ולחזק אותו. בין סוגי העבודות הנפוצים ניתן למנות את הבאים:
- פתיחת דלתות וחלונות – ניסור בטון משמש בין היתר לפתיחת חלונות, דלתות ופתחים נוספים לפי הצורך. ניסור יהלום מאפשר לחתוך פתחים מדוייקים כל כך עד שניתן להלביש עליהם חלונות ודלתות לפי הצורך ומבלי לבצע תיקוני טיח ובטון.
- ניסור פתח ליציאה למרפסת – אחד השדרוגים האהובים במיוחד בעבודות תמ״א הן תוספת של מרפסות שמש. ניסור בטון משמש לחיתוך פתח ליציאה אל המרפסת החדשה.
- קידוח מרזבים ופתחי ניקוז – באמצעות קידוח יהלום ניתן לפתוח פתחי ניקוז בגג או במרפסות.
- הרחבת פתחים – אחת מעבודות הניסור הנפוצות בתמ״א היא הרחבה של חלונות קיימים מתוך מטרה לשפר את האוורור והתאורה הטבעית בבתים המשופצים.
- הכנסת מוטות חיזוק – קידוח תעלות בבטון לצורך הכנסת מוטות פלדה לחיזוק השלד.
- התקנת מערכות – קידוח בטון לצורך העברת תשתיות שונות כדוגמת צינורות ביוב, צנאת מים, חשמל, כבלי תקשורת, תשתשיות גז ועוד.
- ניסור קירות – בעבודות תמ״א עולה הצורך להסיר קירות לעתים תכופות. ניסור קירות מאפשר לעשות את זה באופן מהיר גם לקירות עבים וחזקים במיוחד שעשויים מבטון.
- ניסור פתח למעלית – תוספת מעלית לבניין היא עוד תוספת מבורכת בעבודות תמ״א רבות וכדי לפתוח פתח למעלית כך שהיא תוכל לעבור בין כל הקומות, יש צורך בניסור בטון. באמצעות ניסור ניתן לחתוך את הרצפה בכל קומה באופן מדוייק ובלי לגרום לנזקים עקיפים למבנה כתוצאה מזעזוע שיכול להיווצר בחציבה או שבירה בשיטות אחרות.
- פתיחת מרפסות שירות – באמצעות הניסור ניתן לחתוך את הקירות שתוחמים את מסתורי הכביה ומרפסות השירות ולהופכן למרפסות שמש או לחלק אינטגרלי מאחד החדרים במבנה.
- כל עבודה שבמסגרתה צריך להסיר חלקי בטון באופן סלקטיבי ומדוייק.
כללי זהירות בניסור בטון במסגרת עבודות תמ״א
עבודות ניסור בטון במסגרת פרויקטי תמ”א לחיזוק מבנים דורשות תשומת לב מיוחדת להיבטי הבטיחות. התמקדות בכללי זהירות תאפשר ניסור יעיל ומדויק מבלי לסכן את העובדים או היציבות של המבנה. מעבר לכך יש לעקוב אחר הנחיות משרד העבודה ולעבוד לפי הנחיות בטיחות נוספות ככל שיש בכך צורך.
- ציוד מגן אישי – יש להקפיד על שימוש בציוד מגן מתאים כגון משקפי מגן, מסכות אבק, נעלי עבודה, כפפות ומגני אוזניים (מגני רעש).
- מסיכות נגד אבק – חשוב להשתמש במסיכות לסינון חלקיקי אבק שנוצרים במהלך הניסור ושעלולים להיות מסוכנים בשאיפה.
- ייצוב ותמיכה – במידת הצורך יש לייצב זמנית את האזור סביב נקודות הניסור כדי למנוע קריסה.
- גידור ושילוט – יש לגדר ולשלט את אזור העבודה למניעת גישת אנשים בלתי מורשים.
- אוורור נאות – יש לאוורר את אזור הניסור על מנת לאפשר סילוק אבק מזיק.
- בדיקה מקדימה של לחץ מים – מסורי הבטון מתחברים לנקודות מים על מנת לקרר את להב היהלום וכדי לצמצם את פליטת האבק שנוצר הבמהלך הניסור. יש לבצע בדיקה מקדימה ולוודא שבמקום יש נקודת מים מתאימה.
- בדיקת חשמל תלת פאזי – מסורי יהלום פועלים עם מנועים בהספק גבוה מאוד שמצריך נקודת חשמל תלת פאזי. יש לבדוק אם בבניין קיימת נקודת חשמל מתאימה ואם לא אז יש להביא גנרטור מתאים מבעוד מועד לאזור הניסור.
- עבודה בגובה – במקרה של ניסור בגובה יש להשתמש בפיגומים יציבים וברתמות בטיחות. עבודות ניסור בגובה צריכות להתבצע על ידי מי שעבר הדרכה מתאימה.
- פינוי מבוקר של הפסולת – ניסור חלקי בטון יוצר פסולת רבה וכבדה שיש לפנת באופן מסודר ובטוח. מעבר לכך שחשוב לרסק חלקי בטון גדולים ולפנות את הפסולת לאתרים מורשים, בניסור של פתחים בקירות חיצוניים, עולה לעתים הצורך בעבודה עם אמצעים נוספים כמו מנוף שמטרתו לאבטח חלקי בטון גדולים ולהניפם באופן בטוח כדי שלא יפלו מטה בלי שליטה.
- תיאום הנדסי – חובה לתאם את עבודות הניסור מול הגורמים ההנדסיים של הפרויקט. ניסור לא מבוקר יכול לגרום לנזקים כבדים למבנה ולכן חשוב להקפיד שכל עבודות הניסור יהיו בפיקוח מהנדס הפרוייקט או מי מטעמו.
שמירה קפדנית על כללי זהירות אלה ואחרים תסייע להפחית סיכונים ולהבטיח ניסור בטון בטוח ויעיל באתרי תמ”א.
אנו בחברת ״פרו בטון״ מתמחים בעבודות ניסור בטון מכל הסוגים ואנו מנוסים בעבודות ניסור וקידוח בטון באתרי תמ״א. אנו עובדים עם מסורי יהלום מתקדמים, לפי כללי בטיחות מחמירים ובאופן יסודי ומקצועי שמבטיח לכם את התמורה הטובה ביותר. התקשרו אלינו או שלחו הודעה לייעוץ ולהצעת מחיר משתלמת במיוחד.